Ana içeriğe atla

KOLONOSKOPİ

Kolonoskopi kalın barsakların endoskopik olarak incelenmesidir. İnceleme kolonoskopi cihazının makattan kolona girmesini takiben, kalın bağırsağın kıvrımlı  kesimlerinden geçilmesi ve kalın barsağın çekum denilen bölümüne erişilerek yapılır. 

Kolonoskopide gastroskopiden farkı daha uzun sürmesidir. Kolonoskopi uygulanan hastalarımızda, tetkik boyunca, kan oksijen düzeyleri ve kalp ritimlerini sürekli olarak takip edilmelidir. Kolonoskopinin uygulanabilmesi için tetkikten 12-16 saat öncesinden itibaren bazı ilaçların hasta tarafından içilmesi gerekir.

Kolonoskopi 50 yaş ve üzerindeki sağlıklı kişilerde kolon ( kalın barsak) kanseri taraması yapmak için en güvenilir metoddur. Yapılan  bilimsel çalışmalar 3-5 yıl aralıklarla yapılan kolonoskopi takiplerinin kolon kanserinden ölüm riskinde %75 azalma sağladığını göstermiştir. 

Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar çok nadir ortaya çıkarlar. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşüktür ve bu gibi durumların ortaya çıkması halinde ise kısa sürede yapılacak cerrahi müdahaleler ile sorun ortadan kaldırılabilmektedir.

Kolonosokopi işleminde kullanılan skoplar her kolonoskopi uygulamasından sonra en az 20 dakika dezenfektan solüsyonlar içinde tutularak dezenfekte edilirler.

Prof. Dr. Ahmet Kemal GÜRBÜZ
Endoskopi - Kolonoskopi   İstanbul

Prof. Dr. Ahmet Kemal GÜRBÜZ İstanbul'da en fazla tavsiye edilmiş Gastroenteroloji Uzmanıdır (tavsiyeediyorum.com)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Doktor Ahmet Kemal Gürbüz'ün Özgeçmişi

Gastroenteroloji  Doktoru Ahmet Kemal Gürbüz'ün Özgeçmişi 1958 yılında doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesinde tamamladı. Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesinde yaptı. 1989 yılında İç Hastalıkları Doktoru oldu. Daha sonra bir yıl süre ile Amerika Birleşik Devletleri Maryland Eyaletinde Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Mayerhoff Digestive Diseases Center’da Gastroenteroloji branşında Fellow olarak üst ihtisas çalışmalarında bulundu. Yurda döndükten sonra 1993 yılında Gastroenteroloji Doktoru unvanı aldı.1995 senesinde Gastroenteroloji branşında Üniversite Doçenti oldu.1999 yılında İngiltere Londra Üniversitesinde  Kings' College Hospital bünyesindeki Gastroenteroloji ve Karaciğer Hastalıkları Kliniğinde çalışmalarda bulundu.Karaciğer transplantasyonu ile ilgili çalışmalarda yer aldı. Profesör Doktor Ahmet Kemal Gürbüz’ün 66 adet ulusal bilimsel yayını , 44 adet ulusal kongre bildirisi, ayrıca ulu

KOLONOSKOPİ İLE POLİP NASIL ALINIR? (KOLONOSKOPİK POLİPEKTOMİ)

Kalın Bağırsak polipleri kolonun her hangi bir kesiminden gelişebilir. Kolon poliplerinin %60’ı yaklaşık 100cm uzunluğundaki kalın bağırsağın son 50cm’lik bölümünde gözlenmektedir. Kalın bağırsak polipleri kolon duvarına bir sapla bağlantı gösterebilecekleri gibi, sapsız olan ve dolayısı ile geniş bir tabanla kolon duvarından kaynaklanmış poliplerde mevcuttur.  Kolonda kolonoskopi esnasında saptanan poliplerin önemli bir bölümü büyüdüklerinde kolon kanserine dönüşebilme kabiliyeti kazanır ve kalın bağırsak kanserlerinin neredeyse tamamına yakın bölümü (%95) kolon poliplerinden gelişir. Bu nedenle kolonoskopi sırasında saptanan kolon poliplerinden en azından biyopsi alınması yahut polibin o esnada polipektomi yöntemiyle tamamen çıkartılması uygun yöntemdir.  Kolon poliplerinin kolonoskopi sırasında alınması işlemi, elektrik kullanılarak polibin sapı yahut tabanından kesilmesi yolu ile gerçekleştirilir.Bu polip alınması işlemi hastada hiçbir ağrı veya rahatsızlık yaratmaz. Dah

KOLONOSKOPİNİN YAN ETKİLERİ (KOMPLİKASYONLARI)

Kolonoskopi girişimi   sırasında çok düşük ihtimalle de olsa birkaç  çeşit yan etki ile karşılaşılabilir. Kolonoskopi sırasında polip alınması halinde polibin kesildiği zeminden kanama gelişebilir. Bu kanamalar genellikle kendi kendine durar ve çoğu zaman bir müdahale gerekmez. Polip alınma sırasında kanama gelişirse, endoskopist gerekli görmesi durumunda bu alana direk görüş altında kanama durdurucu ilaç injeksiyonu yaparak problemi giderir. Kolonoskopi sırasında oluşabilecek başka bir komplikasyon ihtimali ise  polip alınan zeminde gelişebilecek kalın bağırsak yırtılmasıdır. Buna tıpta perforasyon denilir. Bu tarz bir yırtılma gözlenmesi halinde kolonoskopi yi yapan endoskopist endoklip denilen endoskopik metal dikiş tekniği ile yırtılan bağırsak duvarını kapatabilir.  Bu komplikasyonlar kolonoskopi sırasında gözlendikleri için o esnada tamir edilmeleri de mümkün olmaktadır.  Bir diğer yan etki kolonoskopi den sonra enfeksiyon gelişme ihtimalidir ki pratikte yok den