Ana içeriğe atla

ENDOSKOPİ

Endoskopi içi boş organların içinin incelenmesi demektir.Bu işlem için kullanılan cihazlara endoskop adı verilir. Endoskoplar  içerideki uçlarında kuvvetli bir ışık kaynağı ve ayrıca kameraya sahiptirler.

İncelenen organa göre endoskopik tetkikler farklı isimler alırlar. Akciğerler  endoskopisine
bronkoskopi, yemek borusu ve mide için olana gastroskopi, kalın bağırsak için yapılana kolonoskopi, mesane için yapılan sistoskopi ve kalın bağırsağın son 30cm’si için olana da rektoskopi diye adlandırılır. Endoskopik işlemlerden sindirim sistemi için olaylar sırasıyla gastroskopi, rektoskopi, rektosigmoidoskopi, kolonoskopi uygulamalarıdır.

Bu müdahaleler çoğu yerde ve çoğu zaman uyutucu ilaçlar kullanılmadan yapıldığından hastalar ciddi zorluk yaşayıp psikolojik travmaya uğramaktadırlar.

Oysa endoskopi hemşiresi ile birlikte ve damar içi ilaçlar kullanılarak hasta uyutulduğunda, endoskopi  hem hasta tarafından hiç anlaşılmamakta hem de kişi gece uykusu gibi ortamdan kopuk olduğundan endoskopist  işlemi  rahatça tamamlayabilmektedir. Endoskopide uygulalanan uyutma hastaya damar yolu ile  bazı ilaçların verilmesi ile yapılıp bu olay narkoz yani anestezi işlemi değildir.

Uygulamadan  kısa bir süre sonra hastalar bir refakatçi ile yürüyerek dahi gidebilmektedirler. Sindirim sistemi endoskopik incelemelerinde kullandığımız damar içi ilaçlar hastaların yapılan endoskopik incelemeyi hatırlamalarını imkansız hale getirdiğinden, birçok hasta tetkik sonrasında kendilerine endoskopik inceleme yapılmadığını iddia etmektedir.

Bu nedenle hastalar uyandıklarında endoskopi yapıldığına inandırmak amacıyla   hasta refakatçilerini de işlem boyunca endoskopi odasında tutulmaktadır.

Ülkemizde Gastroenterolojik Endoskopik işlem ve müdahaleler ihtisas yapmamış bir çok hekim tarafından, konunun uzmanlarına kıyasla daha ucuz bedeller karşılığında yapılmaktadır. Bu nedenle endoskopi ve kolonoskopi gibi tetkiklere aday olduğunuz zaman , alacağınız uzmanlık hizmetini sadece endoskopi fiyatlarına göre tercih etmeniz doğru bir hareket olmayacaktır.

Prof. Dr. Ahmet Kemal GÜRBÜZ Gastroenteroloji Uzmanı
EndoskopiKolonoskopi   İstanbul

Prof. Dr. Ahmet Kemal GÜRBÜZ İstanbul'da en fazla tavsiye edilmiş Gastroenteroloji Uzmanıdır (tavsiyeediyorum.com)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Doktor Ahmet Kemal Gürbüz'ün Özgeçmişi

Gastroenteroloji  Doktoru Ahmet Kemal Gürbüz'ün Özgeçmişi 1958 yılında doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesinde tamamladı. Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesinde yaptı. 1989 yılında İç Hastalıkları Doktoru oldu. Daha sonra bir yıl süre ile Amerika Birleşik Devletleri Maryland Eyaletinde Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Mayerhoff Digestive Diseases Center’da Gastroenteroloji branşında Fellow olarak üst ihtisas çalışmalarında bulundu. Yurda döndükten sonra 1993 yılında Gastroenteroloji Doktoru unvanı aldı.1995 senesinde Gastroenteroloji branşında Üniversite Doçenti oldu.1999 yılında İngiltere Londra Üniversitesinde  Kings' College Hospital bünyesindeki Gastroenteroloji ve Karaciğer Hastalıkları Kliniğinde çalışmalarda bulundu.Karaciğer transplantasyonu ile ilgili çalışmalarda yer aldı. Profesör Doktor Ahmet Kemal Gürbüz’ün 66 adet ulusal bilimsel yayını , 44 adet ulusal kongre bildirisi, ayrıca ulu

KOLONOSKOPİ İLE POLİP NASIL ALINIR? (KOLONOSKOPİK POLİPEKTOMİ)

Kalın Bağırsak polipleri kolonun her hangi bir kesiminden gelişebilir. Kolon poliplerinin %60’ı yaklaşık 100cm uzunluğundaki kalın bağırsağın son 50cm’lik bölümünde gözlenmektedir. Kalın bağırsak polipleri kolon duvarına bir sapla bağlantı gösterebilecekleri gibi, sapsız olan ve dolayısı ile geniş bir tabanla kolon duvarından kaynaklanmış poliplerde mevcuttur.  Kolonda kolonoskopi esnasında saptanan poliplerin önemli bir bölümü büyüdüklerinde kolon kanserine dönüşebilme kabiliyeti kazanır ve kalın bağırsak kanserlerinin neredeyse tamamına yakın bölümü (%95) kolon poliplerinden gelişir. Bu nedenle kolonoskopi sırasında saptanan kolon poliplerinden en azından biyopsi alınması yahut polibin o esnada polipektomi yöntemiyle tamamen çıkartılması uygun yöntemdir.  Kolon poliplerinin kolonoskopi sırasında alınması işlemi, elektrik kullanılarak polibin sapı yahut tabanından kesilmesi yolu ile gerçekleştirilir.Bu polip alınması işlemi hastada hiçbir ağrı veya rahatsızlık yaratmaz. Dah

KOLONOSKOPİNİN YAN ETKİLERİ (KOMPLİKASYONLARI)

Kolonoskopi girişimi   sırasında çok düşük ihtimalle de olsa birkaç  çeşit yan etki ile karşılaşılabilir. Kolonoskopi sırasında polip alınması halinde polibin kesildiği zeminden kanama gelişebilir. Bu kanamalar genellikle kendi kendine durar ve çoğu zaman bir müdahale gerekmez. Polip alınma sırasında kanama gelişirse, endoskopist gerekli görmesi durumunda bu alana direk görüş altında kanama durdurucu ilaç injeksiyonu yaparak problemi giderir. Kolonoskopi sırasında oluşabilecek başka bir komplikasyon ihtimali ise  polip alınan zeminde gelişebilecek kalın bağırsak yırtılmasıdır. Buna tıpta perforasyon denilir. Bu tarz bir yırtılma gözlenmesi halinde kolonoskopi yi yapan endoskopist endoklip denilen endoskopik metal dikiş tekniği ile yırtılan bağırsak duvarını kapatabilir.  Bu komplikasyonlar kolonoskopi sırasında gözlendikleri için o esnada tamir edilmeleri de mümkün olmaktadır.  Bir diğer yan etki kolonoskopi den sonra enfeksiyon gelişme ihtimalidir ki pratikte yok den